April 24, 2012

Wat gaat de tijd hier snel

Al bijna een volle maand is voorbijgegaan sinds ik hier aangekomen ben. Er is zo veel te doen dat een mens haast vergeet dat hij het thuisfront nog eens van updates moet voorzien. Wat heb ik deze maand gedaan? Vooreerst heb ik mijn vakken gekozen. Hieronder volgen ze met een korte uitleg

Henry Van de Velde 2013 Ausstellen:
Voor dit vak ontwerpen ik en 6 chinezen - jawel chinezen- elk onze eigen tentoonstelling naar aanleiding van de 150e verjaardag van Henry Van de Velde. Een van deze tentoonstellingen zal van 29/03/2013 tot 13/05/2013 te zien zijn in de Bauhaus-Universiteit in Weimar. Van de Velde was de stichter en "eresenator" van de universiteit. Van 1902 tot 1917 was Weimar het centrum van zijn werkzaamheden in heel Europa. Hij realiseerde hier enkele van zijn topwerken zoals het Nietzsche archief, zijn eigen woonhuis "Hohe Pappeln" (Hoge populieren) en villa Dürckheim.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat men hem hier nog niet vergeten is. Het lijkt wel of hier populairder is dan in België. Toch kon ik hier al opvangen dat er in 2013 een tentoonstelling zou zijn in de Albertina in BXL.

Bij dit vak behoort ook nog een projectbegeleidend "seminar" waarin we dieper ingaan op de geschiedenis van HVDV om de tentoonstelling inhoudelijk aan te sterken. We gingen vandaag dan ook eens op stap om zijn ontwerpen te bekijken. Niet alle interieurs zijn intact bewaard gebleven (tenzij het Nietzsche Archiv). Maar desalniettemin krijgen we een mooie inkijk in VDVs werk. Ongemeen boeiend! Enkele foto's:
Kleine anekdote: Ooit stond de stoep hier vol VDV meubels (waarde van de betere stukken 
vandaag vanaf 12 500) omdat de bewoner uit zijn huis gezet was.

Villa Henneberg

Nietzsche Archiv




 
Villa Dürckheim


George Minne's plassertje (cf Gent: Fontein der geknielden) duikt overal op in HVDVs ontwerpen, 
ook de ontwerper zelf had er eentje in de tuin van zijn huis Hohe Pappeln.


Volgend vak: Fragment & Palimpsest:
Boeiend, maar niet zo'n eenvoudig seminar - veel filosofische en vaktermen - over de geschiedenis van de ruïne en hoe deze doorheen de tijd geïnterpreteerd werd. Hiervoor moet ik zelf onderzoek doen naar de rol van de ruïne in de engelse landschapsstijl en hierover een "Referat" of voordracht geven.
Hieraan gekoppeld is de Rome excursie, een 10 daagse studiereis met alweer focus op de ruïnes.

Als laatste van de 5 vakken is er "DDR Architektur in der Weimarer Innenstadt". Deze titel behoeft geen vertaling. Elke student gaat tijdens dit seminar op zoek naar de geschiedenis van een bepaalde plek in Weimar, gelinkt aan het DDR tijdperk.

Je ziet, ik heb dit semester de nadruk kunnen leggen op Kunst- en architectuurgeschiedenis. And I love it!
Bon, wat heb ik verder nog gedaan? Vorig weekend een prachtige citytrip naar Berlijn gemaakt! Daar ben ik onder andere op een zalig feestje terechtgekomen in een kasteelvilla aan de Wannsee (buitenverblijf van een Berliner) en een barbecue in een penthouse met kunst van Gerhard Richter. Onvergetelijk! Verder zag ik er ook enkele modernistische woonwijken van Bruno Taut -!Unesco Werelderfgoed!- en raar maar waar was ik er de enige toerist! Nog een tip voor als je in Duitsland bent: neem niet de trein, maar kijk eens op mitfahrgelegenheit.de. Je rijdt er veel goedkoper dan met de trein (duur in Duitsland) en leert leuke mensen kennen!
Enkele foto's:
Neue Wache. Prachtig monument met centraal Kathe Kollwitz Piëta.
 Dan nog wat clichéfoto's van Berlijn

Neue Nationalgalerie, Mies Van der Rohe

 Vergeet niet 3 dagen op voorhand te reserveren voor een bezoekje aan de koepel van de Bundestag. Het is de moeite waard, zeker als je nog nooit in Berlijn was. Ook al ben je geen Foster-fan.




 Een doodnormale zondag in Mauerpark. Karaoke zingen voor duizend man die meezingen, lachen en applaudisseren.
Zou dit mogelijk zijn in België?
 Carl Legien Siedlung - Bruno Taut
Otto Bock HealthCare, Gnaedinger Architekten

Voila dat was het voor nu! Verwacht van mij geen updates tussen 28/04 en 08/05 want dan ben ik in Roma!

En we sluiten de dag af met de eerste frieten tijdens mijn Erasmus. En 't deed deugd!

Arrivederci!

Benoît

April 03, 2012

We've made it to Weimar!

Een week geleden aangekomen in Weimar en nu pas de eerste post? Dat heeft zo zijn redenen. Vooreerst had ik tot nu toe nog geen internet op mijn kamer. Hier in Studentenwohnheim Hummelstrasse is men precies nogal bang voor privacyinbreuken en zo komt het dan ook dat internet nog via een ouderwetse ethernetkabel verloopt. Daarvoor diende ik een aanvraagformulier in te vullen en toch wel enkele dagen te wachten. En dat is nog maar het begin van de papierhandel...

Zo weinig werk als ik had met de voorbereiding van mijn Bauhauservaring, zoveel heb ik er nu. Het begon al als ik toekwam. Vooreerst diende ik een Duitse rekening te openen (zeg niet Rechnung maar Konto!). Daarvoor had ik een Duits telefoonnummer nodig. Ook de burgerlijke stand wou van mijn verblijf in Weimar wat meer weten en dan zwijg ik nog over de zoektocht naar studentenkaart, internetlogin en het zoeken naar hoe in te schrijven voor cursussen. Maar bon. Alles is nu zo goed als geregeld en binnenkort start ik mijn eerste les. 

Ik woon hier in een appartementje samen met Pablo, een spanjaard en Austin en Adam, twee Amerikanen. Ik maakte al kennis met de helft van de studenten in ons gebouw en woonde al enkele kotfeestjes bij. Iedereen valt reuze mee! 

Wat heb ik hier ondertussen al uitgespookt? Natuurlijk Weimar een beetje verkend. Zo ligt de opera vlak achter mijn kot. Ik ging er zondag een puike uitvoering van Mozarts toverluit gaan bekijken. Er zijn zoveel meer voorstellingen dan in Gent en men speelt ook veel meer klassiekers. 
Verder bezocht ik ook Buchenwald, dat op een steenworp van Weimar ligt. Tenmidden van de vredige bossen lag dit -ooit niet zo vredige- concentratiekamp verscholen. Het valt met geen woorden te beschrijven wat daar te zien is. Je wordt er stil van en kan je ogen niet geloven. 56 000 mensen kwamen er om het leven en dat terwijl Buchenwald niet eens een uitroeiingskamp was. 

Tot hier mijn eerste post vanuit Weimar. Mijn adres is: Hummelstrasse 2/101, 99423 Weimar. Bezoekers zijn van harte welkom. Logement=gratis!

Wordt vervolgd...
Tshüss guys!