May 16, 2012

Direktorenzimmer

Bij gebrek aan lokaal dan maar vandaag Walter Gropius’ directiekamer gebruikt. I love Bauhaus Uni!

 

May 10, 2012

Rome

Whow! Ook de Rome excursie is voorbij gevlogen. Kort samengevat: 8 dagen zon, 2 dagen regen. Veel pizza, veel pasta en veel ijs. 10 dagen enkel Duits spreken. Ik denk dat ik ondertussen wel heel Rome ken. Het was een boeiende reis, met een zwaar programma met af en toe een prachtige pauze ingelast. Leest u even verder.

28 april was er de heenreis. Rond 22.00 zijn we in Rome aangekomen, zijn we naar ons appartement van het Pantheon Institute gegaan en nadien zijn we met onze kleine groep nog iets gaan drinken in Trastevere, waar ook ons appartement was. Tip: Bar S. Calisto (Bij Santa Maria in Trastevere)


Pantheon Instute Rome: onze voorgevel en de binnentuin. 

Wat kwam er zo al aan bod. Natuurlijk de typische toeristische route doorheen de stad. Die deden we op onze eerste dag in Rome. Het Capitool, het Monument voor Vittorio Emmanuele, de Trevi fontein, het Pantheon, de Spaanse trappen, ... ’s avonds zijn we dan naar de finissage gegaan van Steve McCurry’s tentoonstelling in Macro Testaccio. Je kent McCurry wel van de foto van dit Afghaanse meisje.
Pantheon

Piazza del popolo


Steve McCurry

De volgende dag. Op het programma: Een wandeling van het stadscentrum tot bijna het einde van de Via Appia Antica. Goethe was terecht ontgoocheld, want Piranesi's etsen zijn verre van een voorstelling van de werkelijkheid.

 
Kijk en vergelijk
Maar bon, het wandelen loonde zich.

Dinsdag 1 mei was gereserveerd voor de kerken. Ik noem ze niet allemaal op, maar onze dag zat er vol van. We eindigden aan de S. Giovanni in Laterano, waar een 1 mei manifestatie bezig was. Wegwezen!

 Ook Pallazo Massimo stond op het programma.


Woensdag 2 mei hielden we ons bezig met fascistische architectuur. Tiziana Agus, een Italiaanse studente die doctoreert in Weimar over de receptie van het Bauhaus in Italië, loodste ons binnen in plaatsen die anders gesloten blijven zoals het Palazzo dei Congressi van Adalberto Libera. Ook het Museo della Civilta Romana stond op het programma. Wat ik geleerd heb: Architectuurstudenten krijgen in heel wat musea gratis toegang. Het enige wat je nodig hebt is een studentenkaart waar architectuur opstaat of een brief van je faculteit die je studierichting bevestigt. En dan overal proberen want het staat nergens aangeduid.
Palazzo della Civilta Romana




Palazzo dei congressi

Oh ja, nu weet ik ook waar het SIP-well water vandaan komt! Uit Romeinse rioleringen.


Op 3 mei stond Vaticaanstad op het programma. Weeral de klassiekers, ik moet ze je niet leren kennen. De foto’s spreken voor zich. ‚s avonds zijn we op een prachtige plek gaan eten met zicht op de zonsondergang boven de Sint Pietersbasiliek.






Vrijdag 4 mei was dan weer gewijd aan het thema Bernini en Borromini. Professor Carsten Ruhl was deze keer onze gids.  Tussendoor mocht ik ook nog eens mijn voordracht houden over Bramantes Tempietto en heb daarvoor mooie complimenten gekregen van professor Ruhl. ’s Avonds stonden nog de Vaticaanse musea op het programma. Ook hier niets nieuws onder de zon.




Zaterdag begon met een wandeling door het museum MAXXI, ontworpen door Zaha Hadid. Lomp vanbuiten, vanbinnen beter. Ik kon mijn ogen haast niet openhouden, want de tol van de reis begon te wegen. Daarna opnieuw fascistische architectuur met het Olympische dorp van 1957. Gevolgd door ijs en een redbull die me weer vleugels gaf en me nog naar het Parco della Musica van Renzo Piano voerden. Verrast was ik toen ik daar de Vrolijke Vrienden van nonkel Bob door de luidsprekers hoorde gallen. Nadien werd het me duidelijk dat het om een installatie van landgenoot Jan Fabre ging.



Zondag op het programma: Tivoli. De mooiste ruines die ik ooit zag: De villa Hadriana. Gevolgd door de Villa D’Este. Als verzopen waterkiekens keerden we terug naar huis.

Maandag was er dan nog een keer een wandeling door de stad, met bezoeken aan de Lateraanbasilica, het forum Romanum, het Colloseum en we sloten af met de Villa Massimo, een prachtige oase van rust waar de Academia Tedesca of de Duitse Academie 10 kunstenaars de mogelijkheid biedt om in alle rust met behulp van een beurs aan onderzoek te doen. Het is de grootste onderscheiding die een student in het buitenland kan krijgen. We sloten de dag af met een maaltijd op het dakterras van de professor, met 360° zicht op Rome. Adembenemend.
Ibam forte Via Sacra sicut meus est mos...

Vlnr: Il Gesu, Monument voor Vittorio Emmanuele en onder de volle maan het Capitool.

Dinsdag morgen was er nog net tijd om schoenen te kopen op de Via del Corso. Daarna volgde de terugreis! Blij dat ik weer in het rustige Weimar ben!

CU SOON!