June 29, 2012

Dresden

Vorig weekend even een bezoekje gebracht aan Dresden. Dresden is kleiner dan ik verwacht had, neem Weimar maar dan op een andere schaal, met een groter station en shoppingcentra. Toch loont het zeker de moeite eens te gaan kijken naar wat na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwd werd. Hoogtepunten: Zwinger, de Brühlsche Terrasse (het „balkon van Europa”) en de Frauenkirche. Die laatste werd tussen 1994 en 2005 heropgebouwd en het moet gezegd worden: de buitenkant is overweldigender dan de binnenkant. De binnenkant, een centraalbouw over verschillende verdiepingen ziet er behoorlijk kitscherig uit met de blauwe, gele en roze pastelkleuren. Enkele foto’s:













Back to Weimar: Het project van de tentoonstelling wordt woensdag ingediend, dinsdag heb ik mijn eindpresentatie voor DDR architectuur en dan resten mij nog twee papers. Het einde komt in zicht!
Oh ja, en maandag nog eens heen en weer naar Berlijn!

Gruss!
Benoît





June 11, 2012

Month of May


Even snel updaten

De meimaand begon met het referat dat ik moest voorbereiden voor de “Fragment&Palimpsest” cursus. Mijn zelfgekozen thema ging over de rol van de kunstruïnes in de Engelse landschapsstijl. De professor was lovend en ik kreeg complimenten van Duitse studenten over mijn Duits.
Mei was ook de maand waarin het project van de Van de Velde-tentoonstelling pas echt begon. Opzoekingswerk naar de inhoud van de tentoonstelling en het effectief  ontwerpen van de tentoonstelling horen daarbij. Een van onze Seminars ging, zoals je al kon lezen, bij gebrek aan lokaal door in de wereldberoemde Direktorenzimmer van Walter Gropius.

Ook de cursus over architectuur ten  tijde van de DDR is op gang gekomen. Elke week zijn er lezingen van specialisten in het veld en de afgelopen twee weken zat ik wekelijks mijn mijn neus tussen de oude foto’s, kaarten en akten in het stadsarchief van Weimar en de moderne universiteitsbib.
Mei was vooral een kalme maand. De maand waarin de heimwee wat toesloeg maar waar ik me al snel weer bovenop kon zetten. Mijn ouders zijn namelijk voor een weekend langsgekomen. Ik leerde hen Weimar kennen en samen bezochten we  Dessau. Twee steden die de hoofdrol spelen in de geschiedenis van het Bauhaus. In Dessau bezochten we alle gebouwen gelinkt aan het Bauhaus; de schoolgebouwen, de Meisterhäuser waarvan de twee vernietigde op dit moment herbouwd worden en de Siedlung Törten, die het falen van het modernisme toont.





Siedlung Törten

Op het vlak van ontspanning was er deze maand nog een klein maar gezellig festivalletje met housemuziek. Even leek Weimar helemaal op Berlijn. Er was een sfeer die je haast niet in België kan vinden. Ook ontdekte ik het landschapspark Park an der Ilm, met aan de rand ervan het Haus am Horn, het eerste echt gerealiseerde Bauhausgebouw voor de tentoonstelling van de school in 1923.

Haus am Horn



Park an der Ilm

Dan nog enkele sfeerbeelden van Weimar „als uitsmijter”








Tot de volgende!
Adios!