February 29, 2012

Over Weimar

Nog een goede maand voor ik vertrek. Nu de hectische toestanden die gepaard gaan met dat vertrek nog ver weg zijn, stel ik even de stad voor waar ik de komende maanden ga studeren.

Weimar is een stad in de duitse deelstaat Thuringen, die vooral gekend is voor zijn cultureel erfgoed. Alhoewel stad misschien niet meteen het juiste woord is. Met zijn 65 000 inwoners telt Weimar maar half zoveel inwoners als Brugge en is het vier keer zo klein als Gent.
Toch is er een enorme culturele erfenis aanwezig. Weimar wordt het vaakst gelinkt aan de Weimarrepubliek, de periode in de Duitse politiek tussen 1918 en 1933. Het was daar dat de eerste Duitse grondwet getekend werd na de Eerste Wereldoorlog.
Het Deutsches Nationaltheater, waar het verdrag dat leidde tot de Weimarrepubliek ondertekend werd,
 bevindt zich vlak bij het appartement waar ik zal verblijven.

Daarnaast was Weimar ook de pleisterplaats voor de Duitse Verlichting en de thuis voor voorname schrijvers als Goethe en Schiller. Ook werd de stad bewoond door de componist Franz Liszt, die er hofkapelmeester was en door de schilder Lucas Cranach de Oude. Verschillende plekken in Weimar behoren tot het werelderfgoed van de UNESCO, zoals bijvoorbeeld de Hertogin Anna Amalia bibliotheek, een van de mooiste bibliotheken ter wereld, die na een brand in 2004 compleet gerestaureerd werd in de oorspronkelijke Rococostijl.



De Hertogin Anna Amalia Bibliotheek


Verder is Weimar ook gekend als de bakermat van de hedendaagse architectuur met de Bauhaus beweging. Daarover meer in een volgende post.